Çerez Örnek

Organik Yerel Karpuz Çeşit Geliştirme Projesi

Fakültemiz Bahçe Bitkileri Bölümünde Prof. Dr. Ä°brahim DUMAN Danışmanlığında Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans öÄŸrencisi Cihad Said ALP tarafından yürütülen “Bazı Yerel Karpuz Genotiplerinin (Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai) Organik Tarım KoÅŸullarındaki Performanslarının Belirlenmesi” baÅŸlıklı Yüksek lisans tez çalışmasında, Ege ve Akdeniz bölgelerinden toplanan ve Tarım Orman Bakanlığı Ege Tarımsal AraÅŸtırma Enstitüsü Gen bankasından temin edilen toplam 12 farklı karpuz genotipi (Yerli) çalışmasında 31 kg ağırlığında meyve oluÅŸturan genotip belirlendi. Günümüzde yetiÅŸtiriciliÄŸi yapılan hibrit ve açık tozlanan birer karpuz çeÅŸidi ile verim/kalite özellikleri yanında organik koÅŸullarda gösterdikleri performans özelliklerinin (agromorfolojik) karşılaÅŸtırıldığı çalışmada yerli çeÅŸitlerin üstün özellikleri tesbit edildi. Bu özelliklerin de öncelikle organik koÅŸullar için geliÅŸtirilecek karpuz çeÅŸitlerinde kullanılmasının önemli olduÄŸu vurgulandı.


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°