ziraat-fakultesi-logo

Perşembe, 06 Haziran 2013 16:39

Mordoğan Araştırma, Uygulama ve Deneme İstasyonu

EÜ Mordoğan Deneme-Araştırma ve Uygulama İstasyonu, İzmir ili Karaburun İlçesi Mordoğan Köyü iskele mevkiinde 286986 m2 alanda 1961 yılında kurulmuştur. Bu alanın 7946 m2’sinde eğitim ve öğretim amaçlı toplantı salonları ve sosyal tesisler yer almaktadır. Ayrıca 13760 m2 alanda idare binası, danışma binası, işçi lojmanları, eğitim öğretim amaçlı gelen öğrenci, öğretim üyeleri için barınma tesisleri yer almaktadır.

İstasyonda üç daimi işçi çalışmakta, iş yoğunluğuna göre zaman zaman Fakülte personeli ve öğretim üyeleri de görev yapmaktadır. İstasyon, arazi yapısı ve ürün desenine göre gerekli alet ve ekipmanla donatılmıştır. Ayrıca 300 m2 büyüklüğünde bir sebze fideliği de mevcuttur. Arazi üzerinde 2 adet artezyen yer almaktadır.

Araştırma ve uygulamaların yürütüldüğü 265280 m2 alanda yöre ekolojisine uygun zeytin, badem, bağ, sebze ve süs bitkileri üretimi, ıslahı ve çeşit muhafazası konularında çalışmalar yürütülmekte, üreticilere teknik bilgi aktarılmakta, gerektiğinde fide, fidan, soğan gibi üretim materyali sağlanmaktadır. Üretim faaliyetleri sonucu elde edilen ürünler yöre halkına sunulmaktadır.

Arazi üzerinde 3000’e yakın zeytin ve badem ağacı, 700’e yakın çam ve servi ağacı yer almaktadır. 50 dekar büyüklüğünde bir koleksiyon bağı, 20 dekar alanda erik, şeftali ve kayısı ağaçları yer almaktadır. Bağ ve meyve alanında bir gen bankası özelliğindedir. Ayrıca 10 dekar alanda enginar bahçesi, 2 dekar alanda nergis, 2 dekar alanda sümbül tesisi bulunmaktadır. Yazlık ve kışlık sebze üretimi ise yaklaşık 20 dekar alanda gerçekleştirilmektedir. Elde edilen meyve ve sebzeler yöre halkına ve kampus içindeki Ziraat Fakültesi satış yerlerinde İzmir halkına sunulmaktadır. Elde edilen zeytinlerden yörenin en lezzetli ve aromalı zeytin yağları elde edilmekte, istasyonda bulunan zeytin işletme tesisinde salamura zeytin üretilmektedir.

Mordoğan Deneme-Araştırma ve Uygulama İstasyonu; araştırma, eğitim ve uygulama alanı olması yanında her türlü organik ürünün elde edildiği bir doğal yaşam alanı özelliğindedir. Doğası ve denizi ile Ziraat Mühendisi adaylarının ve Ziraat Fakültesi araştırıcılarının eğitim ve öğretim yaparken aynı zamanda huzurla vakit geçirdikleri bir yaşam alanıdır. İstasyonda yaz aylarında Fakülte personeli ve öğrencileri yanında üniversite personeli de konuk edilmekte, tarım ve doğa ile baş başa güzel vakit geçirmekte, üretilen sağlıklı ürünlerin üretim aşamasını izleyebilmekte ve bu ürünleri tüketebilmektedir.